Vernaccia di San Gimignano DOCG Riserva 2010

22.03.2017 12:16

V celé Itálii neexistuje víno s tak dlouhou historií jako je Vernaccia di San Gimignano.Již ve 13 st. se Vernaccia považovala za skvost, který nesměl chybět na papežském stole, servírovalo se při královských hostinách a nesm

ělo chybět žádnému bohatému obchodníkovi v Evropě. Víno bylo synonymem bohatství a úspěchu. Opěvovali jej básníci i spisovatelé.Vernaccia se nejprve pěstovala v Ligurii a Toskánsku, ale kvůli její oblibě se ve 14 st. Rozšířila i do ostatních regionů Itálie. Dokument z roku 1330 zřetelně popisuje oblast San Gimigliano, kde vymezuje pěstování dvou odrůd, Greco a Vernaccia. Vernaccia pocházející ze San Gimignana se chychle zařadila mezi absolutně nejlepší a poptávka po ní byla obrovská. Aby město San Gimignano mohlo garantovat kvalitu vína, jmenovalo v roce 1477 dva úřední degustátory, kteří dohlíželi na kvalitu.

 

Dostala se mi do ruky tato lahev sedmiletého vína, které zrálo 12 měsíců v barrikovém sudu a nacházelo na svém vrcholu. 

 

Nádherná zlatavá barva, aroma akátových květů, kandovaných pomerančů, máslových sušenek a vanilky se odráží i v chuti, která je užasně bohatá, s elegantní kyselinkou a neuvěřitelně dlouhou dochutí. Špičková Vernaccia ve své vrcholné podobě.

Hodnotím 91 body.