Časopis Wine & Life 3/2013

01.09.2013 19:09

Článek v časopise Wine & Life očima absolventky kurzů ve formátu pdf ke stažení zde: WL3_Wine_specialist.pdf (393,3 kB)

 

Stála jsem bezradně mezi regály a dívala se na tu nekonečnou řadu vín. Ani roky ochutnávání, degustací a tématických večerů nedokázaly vyřešit jednoduchý problém: jaké víno vybrat. Byla jsem naštvaná za všechnu investovanou námahu a čas ve snaze nahlédnout pod pokličku vín. A svět jako by byl rozdělen na dva tábory. Zkušení sommeliéři na straně jedné a zákazníci, které je nutné vodit za ručičku, na straně druhé. Co když ale chci víno opravdu pochopit?

Dobré jídlo si podle jídelního lístku umím vybrat sama. Umím si podle receptu představit, jestli na něj mám chuť. U vína to však neplatí. Náhodné ochutnávání se stalo slepou uličkou. Najít víno, které bude vyhovovat mé chuti a náladě, je běh na dlouhou trať a pokud takové přeci jen najdu při další návštěvě, je už dávno nahrazeno jiným. Rozhodla jsem se na to jít jinak, uceleněji, spojit kusé informace získané na akcích s vinnou tématikou a najít kurz, kde se naučím vše o původu, výrobě, skladování, servírování a získám tak základy pro výběr vína. K mému překvapení jsem ale narazila.

Možná to zní podivně, ale ne každý chce být sommeliérem. Mám ráda svou práci v kanceláři, ježdění do školky a vaření večeře. Ráda poznávám víno a jeho chutě, přesto nechci vytvářet vinné lístky ani pořádat degustace. Sommelierský kurz je pro mnoho lidí akce zbytečně nákladná a rozsáhlá, oproti tomu tématické večery poskytují informace kusé a zaměřené na určitou oblast. Vzdělávacích kurzů pro širokou veřejnost je jako šafránu a informace o nich jsou předávány z doslechu mezi známými. Až na předvánoční ochutnávce jsem se doslechla o prakticky obsazených kurzech pro veřejnost pořádaných na okraji Prahy.


Podlouhlé stavení se nějak nestydí za svůj původ a připomene doby, kdy nedaleké metro Háje nebylo ještě ani na papíře. Červené tašky na střechách a úzký průchod mezi budovami ve mě vyvolal dojem spíše malého soukromého vinaře kdesi na moravském venkově. Protikladem k malebnému prostředí je moderní zázemí a útulná přednášková místnost s interaktivním vybavením.

Kurz Wine Specialist je rozdělen do 3 na sebe navazujících úrovní. Rozhodla jsem se ho absolvovat celý a několik měsíců po sobě se pro mě vždy na dvě víkendová odpoledne staly zdejší školící prostory náhradním domovem. V různorodé společnosti lidí spojených vášní k vínu, mezi ochutnávkami, mapami, brožurami, fotografiemi a tištěnými materiály jsem velmi lehce začala ztrácet představu o čase a prostoru. Morava, Itálie, Francie, Chille…

Vínem jsme nezačali od podlahy. Problematika totiž sahá mnohem hlouběji, a to až do samotné půdy. Dostali jsme se až ke kořenům vinohradnictví, apelací a terriorů. Teprve tam nám začal být rozkrýván příběh vína od ošetřování keřů, zpracování vína až po rozmanitost vůní a chutí. Rozvíjet jsem se začala také já. Hledáním vůní a chutí ve svém okolí a jejich nacházení ve víně. Objevováním nových vjemů a rozpoznáváním drobných rozdílů. Ukázkou základních chutí vznikl nevšední zážitek. Už žádné hádání odrůdy ve výrazném exotickém víně, ale nacházení dalších a dalších odlišností od jednoduchého základu.

Vínu se stejně jako lidem neděje jen to dobré, a tak byla nemalá část druhého kurzu věnována neduhům. Od škůdců na keřích přes názorné ukázky vadných chutí a vůní až po jejich rozeznávání při ochutnávce. Obsáhlejší byla také teorie. Vína růžová, dezertní a speciální, včetně rozšířených druhů, postupů výroby a nejznámějších světových vín a vinařství. Nahlédli jsme také za humna na typické české odrůdy. Perličkou bylo také závěrečné poučení o tvarech vinných sklenic a jejich vlivu na vlastnosti a charakter podávaného vína.

Nemohla jsem uvěřit, že znalosti získané během předchozích kurzů jde ještě prohloubit. Novinkou byla vína šumivá, jejich výroba a nejznámější světové oblasti. Završením celé teorie byly méně běžné oblasti a jejich jedinečné klenoty mezi víny. Rozsáhlou kapitolou byla samotná degustace. Způsob pořádání degustačních soutěží, jejich pravidla, bodový systém a úskalí hodnocených vín. Výsledek vlastní práce jsem si také vyzkoušela na slepé degustaci.

Kurz pro širokou veřejnost je odlišný od všech běžných akcí. Sjednocením vědomostí o historii a postupech vznikl ucelený obraz díky kterému jsem ve vinném světě našla sebe sama. Porovnáním vín z různých států, oblastí a odrůd jsem se dostala na novou cestu. Na cestu hledání nových rozměru vína a ne snahy o nalezení své ideální chuti. Určitě to zkuste taky.
 
Miroslava Fialová